indiecafe.pl

indiecafe.pl

Herbata

Herbata

Herbata

Herbata to aromatyczny napar z liści i pąków, ale także z suszonych ziół czy suszu owocowego. W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór gatunków herbat: zielone, czarne, białe, pu-erh, ulung, rooibos, owocowe, ziołowe. Najpopularniejszymi typami herbaty jest herbata czarna i zielona. Czarna herbata jest mocna w smaku i posiada właściwości pobudzające. Powinna być zalewana wrzącą wodą i zaparzana od trzech do pięciu minut, ponieważ potem robi się gorzka. Zielona herbata jest znacznie delikatniejsza od czarnej oraz posiada więcej cennych składników. Ten rodzaj herbaty powinno zaparzać się maksymalnie trzy minuty w wodzie o temperaturze od 60 do 80 stopni w zależności od gatunku herbaty, ponieważ podobnie jak czarna herbata może nabrać gorzkiego posmaku. Te same liście można zaparzać nawet trzy razy, za każdym razem wydłużając długość parzenia o jedną minutę.

Innym popularnym lecz dosyć drogim gatunkiem herbaty jest biała herbata, która pozyskiwana jest z młodych pączków. Należy parzyć ją od pięciu lub siedmiu minut w wodzie o temperaturze 85 stopni. Herbatę czerwoną, czyli pu-erh należy parzyć 3 minuty we wrzącej wodzie. Tych samych liści można używać wielokrotnie. W naszej ofercie znajdą Państwo również taki rodzaj herbaty jak yerba mate. Herbata ta powstaje z wysuszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego i jest szczególnie popularna w krajach Ameryki Południowej. Wyróżnia się gorzkim smakiem i do jej picia używa się specjalnego pojemnika ze słomką. Specjalnie dla Państwa przygotowujemy również autorskie mieszkanki herbaciane. Podpowiemy Państwu, która herbata mogłaby Państwu zasmakować; doradzimy jakie dodatki dodać oraz zdradzimy tajniki jej zaparzania.

Proponujemy Państwu różnorodne dodatki do herbaty: cukier biały i trzcinowy, słodziki, miód, konfitury czy mleko.

Artykuł dzięki: